Teija Tiilikaisen ja Teemu Palosaaren toimittamassa ”Integraation teoria”-kirjassa pohditaan demokratian toteutumista EU:ssa. Kun minulta kysytään, mikä EU:ssa mättää, vastaan useimmiten ”demokratiavaje”. Saman vastauksen antavat monet muutkin, ehkä turhia pohtimatta.
Mielestäni ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa ei paranneta vain voimistamalla Euroopan parlamenttia, vaikka se osa ratkaisua onkin. Tarvitsemme muutakin kuin edustuksellisuutta (klassista ”government of and by the people” eli kansanvaltaa ja edustuksellisuutta). Politiikkaa on tehtävä kansan kanssa ja sen hyödyksi (”government for and with the people”) . Kansalaisia on kuunneltava paremmin ja tiedotettava selkeästi unionin saavutuksista sekä tappioista.
Ehkä unionin elimiä enemmän kehitettävää olisi jäsenvaltioiden tasolla. Tarvitsemme toki myös Euroopan laajuista kansalaiskeskustelun foorumia, mutta kansallisesti ihmiset on helpompi tavoittaa. Miksi suomalaisessa julkisuudessa käydään niin heikosti keskustelua EU:n tulevaisuudesta tai aikaansaannoksista? Ihmisiä ei kiinnosta ja he eivät koe voivansa vaikuttaa asioihin, joista ei keskustella ja joita he eivät tunne.
Tarvitsemme siis selkeitä ja ymmärrettäviä linjauksia EU:sta, keskustelunavauksia EU:n tulevaisuudesta mediassa ja kanavia keskustelulle. Emme halua jauhamista epämääräisistä kompromisseista, vaan selkeitä näkemyksiä EU:n onnistumisista ja möhläyksistä. Ilman tätä ei demokratiaa vahvisteta. Eurovaaleissa puolueiden on tuotava erimielisyytensä esille. Tasa-arvon nimissä tarvitsemme myös sisään sulkevan eurooppalaisen poliittisen identiteetin erotettuna poissulkevasta kulttuuri-identiteetistä.
Comments