Kirjoituksiani kehitys- ja ulkopolitiikasta
Globaali tasa-arvotyö tarvitsee puolustajia
Kolumni julkaistu Demon nettisivuilla World Economic Forumin mukaan sukupuolten välisen tasa-arvon kasvaessa yhteiskunnat vaurastuvat ja tulevat turvallisemmiksi. Globaalisti äärimmäinen köyhyys on edelleen sukupuolittunutta: 122 naista…
Lue lisääEU-maat käänsivät selän kehitysmaille?
Valitettavasti ei vain Suomen hallitus epäonnistunut tällä viikolla kehyrahojen suhteen, vaan myös kokonaisuudessaan EU:n jäsenmaat. Ne ottivat tiistaina pitkien neuvotteluiden jälkeen kantaa kehitysrahoitukseen ennen Addis…
Lue lisääKehitysyhteistyön syöksykiito
Tämän päiväiset hallituksen leikkausesitykset kehitysyhteistyöstä ovat yksinkertaisesti surullisia. Tuntojani kuvaa hyvin alla oleva Heidi Hautalan blogi. Viime hallituskaudella vain Perussuomalaiset esittivät 350 miljoonan suuruisia leikkauksia…
Lue lisääItäiseen kumppanuuteen sitouduttava
Tänään alkaa itäisen kumppanuuden huippukokous Riikassa. Mistä on kyse? Vaikka itäinen kumppanuus ei mediaotsikoissa keiku, voiko olla mitään ajankohtaisempaa? Kyse on EU:n yhteistyön syventämisestä Ukrainan,…
Lue lisääLoppu kehyleikkauksille ja asiaa veroista
Tänään ei voi olla ylpeä Suomen hallituksesta, sillä jälleen kerran esitetään leikkauksia kehitysmäärärahoihin. Leikkaus on suoraan pois maailman köyhimpien ihmisten elämän auttamisesta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta….
Lue lisääKehitysavun kirous?
Luin entisen suurlahettilaan Matti Kääriäisen kirjan ”Kehitysavun kirous” eilen. Mukana on myos hyvia pointteja mm. paaomapaon tukkimisesta, mutta valitettavasti katkeran savyn takaa kirjasta huomattaneen lahinna vaitteet ”kehitysyhteistyolla…
Lue lisääParlamentilta tuki uusille kehitystavoitteille
Euroopan parlamentti äänesti äsken toistamiseen kannastaan koskien kestävän kehityksen tavoitteita, jotka tulevat ensi vuonna korvaamaan vuosituhattavoitteet. Nämä Post 2015-tavoitteet (joista olen kirjoittanut ennenkin) eroavat merkittävästi…
Lue lisääMitä muutoksia saavutettu kehitysyhteistyössä
Tänään on eduskunnassa lähetekeskustelussa ensimmäinen hallituksen selonteko kehityspoliikasta ja sen vaikuttavuudesta sekä johdonmukaisuudesta. On hyvä hetki katsoa taaksepäin: mitä olemme saaneet viime vuosina aikaan? Meneillään…
Lue lisääKehitysministerit ja Post 2015
Tänään kokoontuivat kehitysministerit neuvoston kokoukseen, jota veti viimeistä kertaa Catherine Ashton korkean edustajan tehtävässään. Tärkein aihe oli uusi vuosituhattavoitteiden jälkeinen kehitysagenda eli ”Post 2015”. Kiinnostuksella…
Lue lisääSaksan vaalit 2013
Vierailijana tällä kertaa Antti Miettunen-Nordström, joka seuraa Saksan vaaleja tarkasti. Hän kirjoittaa: Sunnuntaina järjestettävien Saksan liittopäivävaalien tulosnäkymät ovat tiivistettävissä kolme päivää ennen vaaleja seuraavasti: Angela…
Lue lisääVihreät yllättää Norjan vaaleissa
(Kuvassa Norjan parlamenttivaalitehdokas ja Norwegian NGO Development Fundin johtaja Andrew Kroglund, europarlamentaarikko Eva Joly, Oslon vihreiden ykkösehdokas Rasmus Hansson ja Heidi Hautala) Viikko sitten olimme Norjan…
Lue lisääBisneksen hyödytettävä kehitystä
Pidempi versio puoluekokouspuheestani Tulimme eilen puolueen urhoollisina sotureina Heidin kanssa tänne kokoukseen Tansaniasta suoraan lentokentältä. Olimme siellä viikon ensimmäisellä yhdistetyllä kauppa- ja kehityministerin matkalla. Tarkoituksena…
Lue lisääJännitystä kehyrahojen kanssa
Tänään tuli vietettyä taas päivää Säätytalolla tulisilla hiilillä. Muiden asioiden tapaan leikkauspaineiden alla oli kehitysyhteistyö, josta on tällä hallituskaudella leikattu jo 282 miljoonaa. Saavutettu tulos…
Lue lisääRauhaa kehityspolitiikkaan
Tänään Kalastajatorpalla oli koossa kansainvälinen yhteisö pohtimassa sitä, miten kehitystä edistetään ja mitataan vuosituhattavoitteiden ja vuoden 2015 jälkeen (ns. Post 2015-prosessi). Suomi on koordinoinut YK-järjestöjen…
Lue lisääEU globaalina toimijana
Lupasin kirjoittaa vihreiden EU-työryhmälle tiivistetyn luonnoksen otsikolla ”EU globaalina toimijana”. Olen kirjoittanut jo aiemmin työn alla olevasta EU:n korjausohjelmastamme ja EU:n kehittämisen lähtökohdista. Tässä tekstiluonnosta, onko…
Lue lisääVierasblogi: Rikokset ihmisyyttä vastaan Syyriassa oikeuden eteen
Vierasblogissa vuorossa Eeva Heikkilä Brysselistä Amnesty International totesi toukokuussa, että Syyrian valtio on todennäköisesti syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan nyt jo 16 kuukautta kestäneiden levottomuuksien ja…
Lue lisääPuoluevaltuuskunnassa: globaali vastuu ja imetys
Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa 29.9. Hämeenlinnassa Kuntavaaleissa on pitkälti kyse lähiterveyskeskuksista ja siitä bussilinjasta, joka vie töihin. Hyvä niin, mutta toivoisin, ettei unohdettaisi, että kunnilla ja kaupungeilla…
Lue lisääHelsingistä globaalin vastuun edelläkävijä?
Kaupunginvaltuusto hyväksyi tänään globaalin vastuun strategian. Kirjoitin siitä muutama viikko sitten mielipidekirjoituksen. Onneksi strategia eteni tässä välillä hyvään suuntaan. Helmikuun 2013 loppuun mennessä valmistellaan selvitystä…
Lue lisääMielipidekirjoitus HS:ssa: Helsingin globaalin vastuun strategia
Julkaistu 5.9. Helsingin toiminnalla on vaikutusta ei vain meidän helsinkiläisten arkeen, vaan kaikkialla maailmassa. Siksi on surkeaa, että kolme vuotta valmisteltu Helsingin globaalin vastuun strategialuonnos…
Lue lisääOdotettavissa taas ruokakriisi?
Süddeutsche Zeitung kirjoittaa tänään maataloustuotteiden hintojen rajusta noususta. Yhdysvaltojen keskilännen kuivuuden aiheuttama huono sato yhdistettynä tyhjiin viljavarastoihin on aiheuttanut esimerkiksi maissin 50 prosentin hinnan nousun…
Lue lisääKestävä kehitys teoiksi
Puheenvuoro puoluekokouksessa Kaikki tuntevat Rion vuoden 1992 konferenssin, mutta kuinka moni tietää, että kesäkuussa valtioiden johtajat kokoontuvat merkittävään Rio+20-konferenssiin? Rio +20:n tarkoitus on toimeenpanna kestävä…
Lue lisääPuoluevaltuuskunnassa puhuttua
Tämän viikonlopun puoluevaltuuskunnassa hyväksyttiin vihreiden kunnallisvaaliohjelma. Pohja oli varsin hyvä. Itse ehdotin edullisen asumisen painottamista ja yhteistöllisen asumisen tukemista. Nämä hyväksyttiin. Kuntien kaavoituksessa pitää tehdä…
Lue lisääPelkkä kehitysapu ei riitä
Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa vihreiden kehityspoliittisesta ohjelmasta Hallituksen kehityspoliittinen ohjelma ohjaa tietysti hallitusta ja samalla vihreän kehyministerin kautta tehtävää kehypolitiikkaa vahvasti tällä hallituskaudella. Oikea marssijärjestys olisi ollut…
Lue lisääUusi kehityspolitiikka
Hallitus hyväksyi 16.2. uuden kehityspoliittisen toimnepideohjelman, jota olimme ulkoministeriössä valmistelleet koko viime syksyn. Iso työ saatiin siis viimein loppuun, joten on hyvä hetki katsoa koko…
Lue lisääMiksi Pekka?
Tänään kannattaa äänestyslippuun kirjoittaa kakkonen. Mielestäni on kaksi selkeää syytä äänestää Pekka Haavistoa. Ensinnäkin presidentin tärkein tehtävä on johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Pekalla on…
Lue lisääKestävä kehitys on vielä mahdollista?
YK:n korkean tason kestävän kehityksen paneeli julkaisi tänään raporttinsa keinoista kestävän kehityksen toteuttamisesta (http://www.un.org/gsp/report). Raportin on tarkoitus toimia innoituksena kesäkuussa järjestettävälle Rio +20-konferenssille, joka keskittyy…
Lue lisääEU:n maatalouspolitiikasta
Puhe puoluevaltuuskunnassa 26.11.2011 Kannatan sitä, että puoluevaltuuskunnassa käydään enemmän keskustelua konkreettisista ajankohtaisista teemoista, eikä poliittisessa keskustelussa pidetä vain yksittäisiä palopuheita. Siksi osallistun keskusteluun EU:n yhteisen…
Lue lisääYK:n käytäviltä poimittua
Viime viikon matka YK:n yleiskokoukseen ja Maailmanpankin vuosikokoukseen oli melkoinen täysannos kansainvälistä politiikkaa. Harvoin olen tuntenut tunnelman tiivistyneen niin kuin yleiskokouksen avajaisissa Obaman puheenvuoron aikana….
Lue lisääPuheeni puoluekokouksessa
Puhe puoluekokouksessa 11.6.2011 Hyvät vihreät toverit, Vaalitappiomme yhtenä syynä on pidetty köyhyyden vähentämisen unohtamista. En usko, että sitä olisi unohdettu, mutta köyhyyden vastainen taistelumme ei…
Lue lisääHumanitaarista apua Libyaan
Ulkoasianneuvoston päätelmät torstaina olivat pettymys. Toki sanktioita laajennettiin ja naapuruuspolitiikkaa luvattiin uudistaa,
Lue lisääVallankumousta ei saa varastaa
Viime viikolla oli parlamentin ryhmäviikko, mikä tarkoittaa sitä, että teoriassa viikko on pyhitetty poliittisten ryhmien omille kokouksille. Käytännössä parlamentissa riittää aina kiintoisia kokouksia joka lähtöön….
Lue lisääEU ja Turkki tarvitsevat toisiaan
Kirjoitin edellisessä blogissani tämän viikon Euroopan parlamentin päätöksistä. Mainitsin, että lievä pettymys oli parlamentin virallinen kanta Turkin edistymisestä vuonna 2010. Miksi? Päätöslauselmassa oli toki paljon…
Lue lisääRahat patoihin vai kehitykseen?
Tänään äänestettiin Euroopan parlamentin täysistunnossa EU:n takuiden antamisesta Euroopan investointipankille (EIP). EIP on ollut kovan kritiikin kohteena, sillä monien mielestä sen investoimat projektit eivät välttämättä…
Lue lisääEP:n täysistunto – matkustuskieltoja tietyille venäläisille?
Taas ovat junat ja lentokoneet raahanneet mepit Strasbourgiin päätöksiä tekemään. Edessä on, kuten aina, paljon kiintoisia keskusteluja ja tärkeitä päätöksiä, joista harvassa maassa uutisoidaan.En ehtinyt…
Lue lisääSaakashvilin puheita
Georgian presidentti Mihail Saakashvili puhui Euroopan parlamentille tällä viikolla. Hänen puheessaan korostui vetoaminen Venäjään ratkaista Abhaasian ja Etelä-Ossetian tilanne rauhanomaisesti.
Lue lisääMeneillään olevasta täysistunnosta, mm. tiibetin kieli
Tällä viikolla Strasbourgissa käsitellään mm. komission työohjelmaa 2011, oikeusasiamiehen toimintaa vuonna 2009, Liu Xiaobon Nobelin rauhanpalkintoa,
Lue lisääUlkosuhdehallinto pakettiin
Keskiviikkona äänestettiin parlamentissa ulkosuhdehallinnosta (lisätalousarviosta, varainhoitoasetuksesta ja henkilöstösäännöistä). Vihreät äänestivät puolesta
Lue lisääPutinin Venäjä
Olin lukenut kirjan aiemminkin, mutta taas lukukokemus oli lamaannuttava. Venäjän kehitys tuntuu menevän, ainakin oikeusvaltion näkökulmasta, pelkästään huonompaan suuntaan….
Lue lisääEU:n lisättävä humanitaarista apua Kirgisiaan
Tänään hyväksyttiin Euroopan parlamentissa päätöslauselma, jossa tuomitaan kesäkuun iskut Kirgisiassa Oshin seudulla. Meppien mielestä on tärkeää saada palautettua maa normaaliin tilaan. Kirgiisien tulee toimia siten,…
Lue lisääEuroopan parlamentti: valaista ulkosuhdehallinnon hyväksymiseen
Olemme taas matkanneet juna- ja autolasteittain Strasbourgiin Euroopan parlamentin täysistuntoon. Tällä viikolla eniten minua työllistävät ainakin HIV/Aids, Kirgiisian tilanne ja ulkosuhdehallinto….
Lue lisääGazaa ja Venäjää
Eilen oli ulkopoliittisesti erittäin kiinnostava päivä parlamentin täysistunnossa. Keskusteluissa olivat muun muassa Gaza, Venäjä, ihmisoikeuspuolustajat ja kidustusvälineet.
Lue lisääJännityksen hetkiä
Työni on usein jännittävää, mutta tunnen vain harvoin olevani keskellä valtio-opin oppikirjan dramaattista näytelmää. Kyse on niinkin kutkuttavasta aiheesta kuin Euroopan uuden ulkosuhdehallinnon (EUH) perustamisesta….
Lue lisääMihin menee Nato?
Olin 17.5. tilaisuudessa, jossa Madeleine Albright esitteli vetämänsä työryhmän tuloksia. Tuo työryhmä on pohjustanut työtä Naton strategisen konseptin (eli toiminnan päämäärän ja keinojen) uusimiselle….
Lue lisääEU ja Venäjän tuki Tiibetille
Taas yksi kiinnostava Euroopan parlamentin täysistuntoviikko takana. Aiheina ovat olleet muun muassa Kreikan kriisin jälkeinen uusi talouspolitiikka ja energiatehokkuuslainsäädäntö. Euroopan parlamentin päätöksen mukaan ”Made in”…
Lue lisääVaalituloksia Saksasta
Olen ollut nyt viikonloppuna Wuppertalissa, Saksassa, joten minulla on ollut hyvä mahdollisuus seurata tärkeitä Nordheim-Westfalenin (NRW) aluevaaleja (Landtagswahl). Ne ovat merkittävät
Lue lisääUlkopoliittisia päätöksiä täysistunnossa
Tällä viikolla Euroopan parlamentin täysistunnossa äänestettiin EU:n strategiasta Latinalaisen Amerikan suhteen. Vihreät eivät olleet lopputulokseen tyytyväisiä,
Lue lisääTeloitukset Valko-Venäjällä
Valko-Venäjällä on teloitettu kaksi henkilöä, Andrei Zhuk and Vasily Yuzeppchuk. Valko-Venäjän tulisi ehdottomasti luopua kuolemantuomioista. Täytyy toivoa, että näillä teloituksilla ei yritetä vaikuttaa EU:n kantoihin. Lue…
Lue lisääTiibet ja 10.3.
10.3. on kahdesta syystä merkittävä päivä tiibetiläisille: eilen tuli kuluneeksi 51 vuotta siitä, että Dalai Lama pakeni Tiibetistä, kun taas 2 vuotta siitä, että kiinalaiset…
Lue lisääKuulumisia europarlamentista Tiibetistä Valko-Venäjään
Taas kerran olemme kokoontuneet Strasbourgiin työskentelemään kellon ympäri. Euroopan parlamentin järjesttömästä siirtymisestä Strasbourgiin kuukausittain voisi kirjoittaa pitemmältikin, mutta tällä viikolla agendalla on niin paljon kiinnostavia…
Lue lisääPuhe puoluevaltuuskunnassa – Tiibet
6.3.2010 Ensi keskiviikko ei tarkoita monelle mitään, mutta eräälle alistetulle kansalle se tarkoittaa paljon. Tiibetiläisille 10.3. on tullut kuluneeksi 51 vuotta Dalai Laman pakenemisesta Tiibetistä…
Lue lisääTäysistunto: Haitista isyysvapaisiin
Muita tällä viikolla täysistunnossa pureskeltavia asioita ovat esimerkiksi komission ja parlamentin välinen yhteistyösopimus ja ulkoasiainvaliokunnassa paljon esillä olleet Kroatian, Makedonian ja Turkin laajentumisraportit….
Lue lisääGlobaali oikeudenmukaisuus käytäntöön
Puhe puoluevaltuuskunnassa 28.11. Luulen, että monet ihmiset ovat valinneet vihreät puolueekseen, koska vaadimme globaalia oikeudenmukaisuutta.
Lue lisääVenäjän kunnioitettava ihmisoikeuksia
Teimme tällä viikolla paljon töitä EU:n ja Venäjän huippukokousta käsittelevää päätöslauselmaa varten.
Lue lisääPutki pöydälle
Puhe puoluevaltuuskunnassa 18.4. (muistin varalta) Me vihreät olemme Itämeren ystäviä. Siksi toivonkin, että puolueessa keskusteltaisiin juuri nyt Itämeren kaasuputkesta.
Lue lisääTaiwanin vihreät taistelevat ydinvoimaa vastaan
Julkaistu Rönsyssä 26.9.08 Suomen ydinvoimainnostus vaikeuttaa muiden maiden vihreiden kamppailua ydinenergiaa vastaan. Tarvitaan voimakkaampaa globaalia vihreää yhteistyötä. Vuonna 1996 perustettu Taiwanin vihreä puolue taistelee maan…
Lue lisääKehitysyhteistyömäärärahoja ei lukukausimaksujen stipendijärjestelmään
Mielipidekirjoitus global.finland-sivulla 28.8.2007 SYL vastustaa pääsääntöisesti kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden stipnedijärjestelmän rahoittamisessa. Määrärahojen ei tule tukea suomalaista korkeakoululaitosta, vaan olla aitoa kehitysyhteistyötä. Kehitysyhteistyömäärärahoilla…
Lue lisääNäytä lisää -valikko näyttää muitakin blogikirjoituksia