Kirjoituksiani opiskelijapolitiikasta
Ehdolla Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen valtuustoon
Olen vihreiden ehdokas numerolla 216 Yhteiskunta-alan korkeakoulut ry:n liittovaltuustoon (äänestä 23.11. mennessä täällä). Jaksamisen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta työelämässä! ”Liiton toiminnan on oltava avointa ja demokraattista. Haluan…
Lue lisääOpiskelijoiden kaupunki
Vastasin kyselyyn World Student Capitalin kärkitavoitteista ja opiskelijan tarpeista ja haasteista seuraavasti: Tavoite 1. Kunnianhimoa sosiaaliseen asuntotuotantoon Jotta opiskelijoilla olisi mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen, Helsinki lisää…
Lue lisääRakas opintotuki, nouse taas!
Päivä alkoi hermostumisella, joka ei johtunut vauvan aiheuttamasta herätyksestä kuudelta, vaan pian sen jälkeen lukemastani Hesarin pääkirjoituksesta liittyen opintotukeen. Tämä voinee johtua osin siitä, että…
Lue lisääOpiskelijan koti Helsinki
Lähden nyt opiskelijan koti-tempaukseen keskustelemaan opiskelijoista kaupunkilaisina. Vastasin HYYn aloitteisiin seuraavalla tavalla: 1) Aloite opiskelija-asuntojen kaavoittamisesta uusille alueille Kannatan 2) Aloite Helsingin yliopiston keskustakampuksen katujen…
Lue lisääLukukausimaksut – tulossako?
Ei kovin kauan kestänyt, että ”ei koskaan Suomeen tulevat” lukukausimaksut nousevat taas keskusteluun. EU/Eta-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksujen pelättiin olevan vain askel maksulliseen koulutukseen ja nyt tästä on konkreettisia…
Lue lisääOpintotuki indeksiin
On ollut kummallista seurata opintotukikeskustelua kaukaa Brysselistä, kun vasta muutama vuosi sitten tein täysipäiväisesti työtä opintotuen kehittämisen vuoksi (ja saimmekin yhteisvoimin koko opiskelijaliikkeen kanssa sitä…
Lue lisääHYYssä vielä tehtävää
Olen muuttamassa Brysseliin Hautalan avustajaksi, joten taival HYYn Vihreissä päättynee tähän.On ollut todella antoisaa olla mahtavassa järjestössämme. Toivottavasti HyVi antaa (ja ottaa) yhtä paljon teillekin…
Lue lisääSäästösyklit HYYssä
Monet tietävät, että HYYssä on suuret säästöpaineet. Niille on toki hyviä perusteita, mutta melko pitkään mukana olleena tuntuu siltä, että Kondratieffin syklit ja Philipsin käyrät ovat…
Lue lisääPuoluekokouspuhe: maksullisen koulutuksen aave
16.5.09 Puheenjohtaja, chers amis Sivistyksen kannalta on ollut osin hyvä viikko. Perustuslakivaliokunta totesi hallituksen yliopistolakiesityksen olevan ongelmallinen perustuslain kannlta kuten Erkki Perälä totesi. MUTTA lausunnossa…
Lue lisääUusi yliopistolaki rikkoo perustuslakia
Maassa kiertää kummia huhuja. Oikeusoppineiden mielestä yliopistolaki rikkoo perustuslakia (mm. HS 22.4.). Tämähän kummaa. Miten niin säätiöyliopisto, jossa ulkopuoliset tahot nimittävät hallituksen (johon ei kukaan kyseisen yliopistoyhteisön…
Lue lisääOpintotukea tarvitaan elämiseen
Helsingin Sanomat uutisoi 17.4., että Helsingin yliopisto harkitsee stipendejä nopeille opiskelijoille. Tämä Hannele Niemen kertoma idea liittyy maan hallituksen innostukseen pidentää työuria eli suomeksi lyhentää…
Lue lisääKuuma koulutuspolitiikka
Ylioppilaslehden mukaan koulutuspolitiikasta on tullut jännittävä ja muodikas politiikan tekemisen kohde. Hyvä näin, muistiot eivät enää pölytykään vain kopo-intoilijoiden pöydillä. Tälläkin viikolla on koulutuspolitiikssa tapahtunut…
Lue lisääValta vaihtuu valtsikassa
Surulla luin viime viikolla sähköpostiviestin valtiotieteellisen tiedekuntaneuvoston päätöksestä tulevasta tiedekunnan hallintorakenteesta. Tiedekuntaneuvosto oli päätynyt laitoksettomaan malliin, mikä tarkoittaa, että nykyisten laitosjohtoryhmien sijaan päätökset tehdään koko…
Lue lisääOpiskelijatoiminta ei ole naurettavaa
Tee meni väärään kurkkuun, kun luin Keskustaopiskelijoiden (KOL) kannanottoa tämänpäiväisistä yliopistolakimielenosoituksista (”KOL:n Kurvinen: Yliopistolain vastaiset mielenosoitukset ovat naurettavia”). KOL:n mukaan ”tänään 19.2. muutamilla yliopistopaikkakunnilla järjestettävät…
Lue lisääItsenäisen yliopiston puolesta
Olin eilen opiskelijatoiminnan järjestämässä kuulemistilaisuudessa, jossa rehtori Wilhelmsson, kansleri Niiniluoto ja kehitysjohtaja Mansikkamäki vastasivat yliopistolaisten kysymyksiin yliopistolaista. On ensinnäkin hienoa, että vihdoin on saatu massat…
Lue lisääViNO-vuosi paketissa
Vuosi ViNOn puheenjohtajana alkaa olla ohi. Kokemus on ollut aivan mahtava. Olemme kehittäneet järjestöä eteenpäin ja toisaalta olen itse oppinut paljon ja kohdannut mielenkiintoisia maailmanparantajia….
Lue lisääOpiskelija ei ole asiakas
Julkaistu Aamulehdessä 7.12.2008 Aamulehdessä on keskusteltu korkeakoulutuksen lukukausimaksuista. Jussi Kivistö kirjoitti koulutuksen verrattain heikosta julkisesta tuottoasteesta sekä julkisen sektorin suuresta osuudesta suomalaisen korkeakoulutuksen rahoituksessa (AL…
Lue lisääLiittokokouksesta kajahtaa
Olemme paraikaa Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) vuosittaisessa liittokokouksessa pahamaineisessa Korpilammen kauhulinnassa, jossa linjataan ensi vuoden ”opiskelijaliikkeen” suuntaa. Vaikka kuinka suhtautuisi tällaiseen toimintaan ylenkatseisesti, on kirjoitettavalla…
Lue lisääToinen virhe
Paljon on ollut blogi-ideoita viime aikoina. Pää on täyttynyt muun muassa ympäristöhallinnon tulevaisuudesta. Lähipäivinä kirjoitan ydinaseista ja kauppojen aukioloajoista, mutta tänään savua päästä nostatti toinen…
Lue lisääMaksuttoman sivistyksen puolesta
Tuhatkunta julkaisi alla olevan kannanoton lukukausimaksuihin liittyen. Olemme ViNOssa ja Tuhatkunnan kanssa periaatteessa samoilla linjoilla eli puolustamme maksutonta koulutusta. Ihmettelen kuitenkin kannanoton viimeistä lausetta: ”Koulutuksen…
Lue lisääOppilaat huoltoon
Opiskeluterveydenhuollon parantaminen on vihdoin saanut tuulta alleen (tosin ehkä ikävienkin tapauksien johdosta). Hesarin viime viikonlopun uutisen mukaan valtioneuvostossa luvataan hoitaa asia kuntoon säätämällä laki oppilashuollosta….
Lue lisääSäätöyliopisto
Taannoin uutisointiin, että Aalto-korkeakoulun rehtoriehdokkaiden nimiä ei julkisteta. Tämä on esimakua siitä, kuinka avoin ja läpinäkyvä tieteen kehto säätiöyliopisto tulee olemaan. Uuden yliopistolakiehdotuksen mukaan yliopistolaki…
Lue lisääToive Tampereelle – yliopistojen itsehallinnosta
Tampereen teknillisestä yliopistosta kaavaillaan säätiöyliopistoa. Toivoisin, että Tampereella oltaisiin viisaampia kuin Helsingissä Aalto-korkeakoulun säädekirjaa kirjoittaessa. Tiede voi olla vapaata vain, jos yliopistolla on itsehallinto. Tämäkään…
Lue lisääOpiskelulleko hintalappu?
Tänään Hesarissa todettiin Tampereen yliopiston rehtorin Krista Varantolan kannattavan opintoseteleitä. Hänen mukaansa meillä ei ole varaa järjestelmään, jossa opintoihin pääsy viivästyy ja opintoajat venyvät kohtuuttoman…
Lue lisääYliopistolain perustuttava tasa-arvoon ja tieteen autonomiaan
Puhe Vihreiden puoluekokouksessa 17.5.08 Arvoisa puoluekokousväki, ajattelun kriittinen massa Suomalainen yliopistojärjestelmä kaipaa remonttia. Käynnissä on yliopistolain uudistus, jonka mielestäni tulee perustua tasa-arvoon ja tieteen autonomiaan….
Lue lisääMaksuton koulutus perustuslakiin
Puheenvuoro vihreiden puoluekokouksessa 17.5.08 Perustuslakia uusittaessa on tärkeää tarkastella perusoikeuksien toteutumista. Erityisesti olemme huolissamme ViNOssa lukukausimaksujen rantautumisesta suomalaiseen korkeakoulutukseen. Nykyisessä perustuslaissa maksutonta korkeakoulutusta ei suoraan…
Lue lisääMaksuton korkeakoulutus kirjattava perustuslakiin
Ulkomaiset opiskelijat ovat tyytyväisiä suomalaisten korkeakoulujen laatuun, mikä selvisi jälleen Suomen ylioppilaskuntien liiton 16.4. julkaisemasta tutkimuksesta ”Kansainväliset tutkinto- opiskelijat Suomen yliopistoissa”. Yliopistolain uudistamiseen liittyy…
Lue lisääSuomen ylioppilaskuntien liitto
SYL:n hallituksen jäsenenä olen vaikuttanut vuoden 2007 SYL:n kannanottoihin, jotka löytyvät SYL:n sivuilta. Erityisesti olen ollut vastuussa seuraavien kantojen muodostamisesta: 1.12.07 Joukkoliikenteen opiskelija-alennuksia ei saa…
Lue lisääHyvästi maksuttomuus
Julkaistu ViNOn edustajistovaalilehdessä syksyllä 2007 Maksuton opiskelu on yhteiskuntamme kivijalka. Se antaa kaikille mahdollisuuden kouluttautua perhetaustasta tai varallisuudesta riippumatta. Vaikka maksuttomuus yksin ei vielä takaa…
Lue lisääOlisiko jo aika? Opintorahan huonontumisen lyhyt historia
Julkaistu ViNOn vaalilehdessä alkuvuonna 2007 Opintotukilain mukaan opintotuen myöntämisen edellytyksinä ovat oppilaitokseen hyväksyminen, opintojen päätoiminen harjoittaminen ja opinnoissa edistyminen sekä taloudellisen tuen tarve. Tämä on…
Lue lisääUutta verta Uudella – Terveiset HYYn hallituksesta
Julkaistu Kronikassa keväällä 2006 Historianopiskelijat ovat tänä vuonna hyvin edustettuina HYYn hallituksessa, sillä mukana on kaksi kronoslaista: allekirjoittanut HYYn Vihreistä ja Katariina Styrman ainejärjestöistä…
Lue lisääHelsingin yliopiston ylioppilaskunta
Vuonna 2006 HYYn hallituksessa hyväksymämme kannanotot löytyvät HYYn sivuilta. Onnellinen olen muun muassa seuraavista kannanotoistamme: HYYn kehitysapu 0,7 prosenttiin vuonna 2008 10.11.06 Ruuhkamaksut parantaisivat joukkoliikennepalveluja…
Lue lisääNäytä lisää -valikko näyttää muitakin blogikirjoituksia