Rakas opintotuki, nouse taas!

Päivä alkoi hermostumisella, joka ei johtunut vauvan aiheuttamasta herätyksestä kuudelta, vaan pian sen jälkeen lukemastani Hesarin pääkirjoituksesta liittyen opintotukeen. Tämä voinee johtua osin siitä, että vuosina 2006-2007 olin suorastaan naimisissa opintotuen kanssa vastatessani siitä ensiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa ja sitten Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksessa.

15 vuoden odotus päättyi tuolloin iloisesti, sillä maan hallitus päätti vihdoin nostaa opintorahaa edes hieman kustannusten nousua kattamaan. Onneksi nykyinen hallitus on luvannut sitoa tuen indeksiin, jotta opiskelijat voivat keskittyä seuraavat 15 vuotta muuhunkin kuin hampaat irvessä tuen tason edes nykyisessä pitämiseen.

Pahinta Hesarin kirjoituksessa oli uhkailu. Jos opiskelijat eivät nyt suostu opintotuen heikentämiseen, tekee aika tehtävänsä: äänestäjäkunnan harmaantuessa ketään ei enää kiinnosta opiskelijoiden köyhyys.

Toiseksi toistettiin sitä kohtuutonta vaatimusta, että opiskelijoiden pitää valmistua tukka putkella ja samalla työskennellä (mieluiten oman alansa työpaikoissa) opintojen ohessa. ”Opintojen aikaan tehdystä työstä rangaistaan entiseen tapaan, eikä ripeää valmistumista palkita.” Valitkaa jo nyt, kumman haluatte, sillä molempia on vaikea saada!

Miksi ei voi myöntää, että erilaisten opintolainan houkuttelevuuskikkailujen tai mitä pahinta esillä olleen graduvaiheen opiskelijoiden heikomman tuen sijaan ratkaisu opintojen nopeuttamiseen on tarpeeksi suuri tuki, joka vähentää pakkoa käydä töissä. En väitä, etteikö muitakin kannustimia voisi olla, mutta ilman elinkustannuksia oikeasti kattavaa opintotukea nämä jäävät lähinnä kurittamiseksi. Onneksi työryhmä esittää edes asumislisän vuokrakaton nostamista. Työryhmä olisi voinut kuitenkin palauttaa yksisanaisen raportin: perustulo.

PS. Lopettakaa myös se jankutus siitä, kuinka opintotuki ja maksuton koulutus eivät ole purreet koulutuksen periytyvyyteen. Lukukausimaksut ja niiden (sekä muun elämisen) kattaminen lainalla varmasti parantaisivat muiden kuin varakkaiden mahdollisuuksia opiskeluun?

Opetus- ja kulttuuriministeriön opintotukityöryhmän uusi rakenneuudistusehdotus

 


Posted

in

,

by

Tags:

Comments