EP:n täysistunto – matkustuskieltoja tietyille venäläisille?

Taas ovat junat ja lentokoneet raahanneet mepit Strasbourgiin päätöksiä tekemään. Edessä on, kuten aina, paljon kiintoisia keskusteluja ja tärkeitä päätöksiä, joista harvassa maassa uutisoidaan.En ehtinyt kirjoittamaan edelliseltä täysistuntoviikolta, vaikka Euroopan parlamentti päätti esimerkiksi ihmiskauppaa suitsivista toimista ja sanktioista, kannastaan Afganistanin sotaan ja kansalaisaloitteen muodosta (tästä kirjoitan pian lisää).

Kiivasta keskustelua käytiin mm. yhdistelmälupa-ehdotuksesta (single permit), joka yhdistäisi eri työn perässä maahan tulevien maahanmuuttajien erilaiset luvat yhteen lupaan. LIBE-valiokunnan esittelijä oli päässyt sopuun neuvoston kanssa direktiivin sisällöstä, mutta ei ollut konsultoinut tarpeeksi muiden meppien kantaa neuvottelutulokseen ja koko asia äänestettiin takaisin täysistunnosta LIBE-valiokunnan käsittelyyn. Kiistaa on siitä, mitkä oikeudet (esim. sosiaaliturva) kuuluvat ja mille ryhmille. Käytännössä esittelijän ja neuvoston kompromississa haluttiin oikeudet vain selkeästi pitkään töissä oleville (tai työputkesta työttömäksi jääneille). Tähän ei tyydytty ja maahanmuuttajien oikeudet pysyvät siis neuvottelupöydällä.

Toinen merkittävä päätös oli raportti ihmisoikeuksien toteutumisesta. Hyväksytyssä tekstissä oli eräs kohta, joka kuohutti aina Venäjän duumassa asti. Parlamentti vaatii neuvostoa asettamaan matkustuskiellon EU:hun niille venäläisille virkamiehille, jotka ovat olleet mukana venäläisen asianajaja Sergei Magnitskyn kuolemassa. Saamatta hoitoa hän kuoli 2009 venäläiseen vankilaan. Magnitsky joutui vankilaan, koska hän ei perääntynyt ajamassaan lakijutussa, joka koski viranomaisten väärää rahankäyttöä.

Olen syksyllä työskennellyt eurooppalaisen suojelumääräyksen parissa. Eurooppalainen suojelumääräys merkitsee sitä, että uhrin suojelu ei pysähtyisi enää rajoihin. Jos joku on saanut lähestymiskiellon ja hän muuttaa toiseen maahan, voi hän saada yksinkertaistetulla menetelmällä suojaa uudessa kodissaankin. Tämä on juuri sellaista lainsäädäntöä, joka helpottaa eurooppalaistumista eli rajojen madaltumista. Nyt eletään kuitenkin kiinnostavia aikoja tämän direktiivin kohdalta, sillä neuvostossa on auki, voiko aloite edetä tällä laindääsädäntöpohjalla (käytännössä voiko kyseiseen direktiiviin kuulua eri maiden erilaiset suojelumääräyset). Tavoitteesta kaikki ovat kuitenkin samaa mieltä.


Posted

in

, ,

by

Comments