Vallankumousta ei saa varastaa

Viime viikolla oli parlamentin ryhmäviikko, mikä tarkoittaa sitä, että teoriassa viikko on pyhitetty poliittisten ryhmien omille kokouksille. Käytännössä parlamentissa riittää aina kiintoisia kokouksia joka lähtöön.

Istuin kuuntelemassa viikon aikana älykästä ja vähemmän älykästä keskustelua muun muassa Nabuccosta (”tarvitaan kaasua, mutta pitäisi enemmin panostaa energian säästöön ja lähdemaat, kuten Turkmenistan, epäilyttävät”), EU:n ja Venäjän uudesta sopimuksesta (”EU:n viestin pitäisi olla ’haluamme sekä modernisaatiota että demokratisoitumista’”), ulkotiibetiläisten vaaleista (”vaalit ovat 20.3., mitä sanoo Kiina”), pakolaisten kotoutumisesta (”MIPEXin mukaan Suomella menee hyvin, mutta kysyikö kukaan itse maahanmuuttajilta”) ja Välimeren pakolaistilanteesta (”Frontexko pakolaisten puolella?”).

Jännittävin tilaisuus oli kuitenkin Kirgisian presidentin Rosa Otunbajevan kuuleminen ulkoasianvaliokunnassa. Tomera nainen antaa toivoa sille, että Keski-Aasiassa edes jokin maa olisi menossa kohti demokratiaa. Tehtävä ei ole helppo, sillä vasta 2005 oltiin samassa tilanteessa ja toivottiin, että silloinen laukkaavin hevosin pääkaupunkiin saapunut vallankumous olisi tuonut muutosta. Toisin kävi. Otunbajevan mukaan vallankumous ”varastettiin”.

Otunbajeva vaikutti avoimelta keskustelijalta. Hän myönsi maassaan olevan ongelmia päästä sovintoon menneisyyden kanssa ja toisaalta Kirgisian tarvitsevan EU:n apua esimerkiksi riippumattoman oikeuslaitoksen rakentamisen kanssa. Viime vuoden vaalit on myös todettu rehellisiksi.

Maassa on kuitenkin vielä ongelmia. Mepit nostivat esille esimerkiksi eri etnisten ryhmien tiukat välit, medianvapauden ja sen, ettei aivan tiedetä, minne kaikki ulkomainen apu on mennyt. Onko tämä vain normaalia hauraan demokratian kasvukipuja? Toivottavasti vallankumousta ei tällä kertaa varasteta. Tätä taustaa vasten kaikki odottavat kiinnostuneena Kimmo Kiljusen vetämän kansainvälisen tutkimuksen tuloksia viime vuoden kumouksen tapahtumista.

Otunbajeva antoi läsnäolijoille toivoa. EU:n ulkopolitiikka taas asettui hieman outoon valoon, kun Heidi Hautala mainitsi Kirgisian tulleen valituksi EU:n demokatiaedistämisen pilottiprojektiksi ja tämä tuli salissa kirgiiseille yllätyksenä. Päätös tehtiin kuukausia sitten. Komissio siis unohti kertoa asianomaisille valinnasta?

Tallenna


Posted

in

, ,

by

Comments