Oppositiojohtajan kyydissä

Viimeiset päivät vieraanamme Euroopan parlamentissa on ollut Boris Nemtsov, joka on yksi johtavista Venäjän oppositiopoliitikoista. Hän on Solidaarisuus-liikkeen johtaja. Yhdessä Mihail Kasjanovin, Vladimir Ryzhkovin ja Vladimir Milovin he ovat perustaneet uuden puolueen (People’s Freedom Party), joka kerää eri opposition liikkeitä yhteen. Näin oppositio varustautuu käymään aidon kilvan tulevissa duuman ja presidentin vaaleissa. Tämän ehtona on tietysti puolueen rekisteröityminen, mikä ei todella ole helppo asia. Tarvitaan 45000 allekirjoitusta, jotka syynätään siten, että pienimmästäkin kauneusvirheestä tuloksena on hylkääminen.

Päivät olivat hyvin kiireisiä, kun Nemtsov ja hänen seuralaisensa (mm. elokuvaohjaaja Andrei Nekrasov) viilettivät parlamentin pitkillä käytäville kokouksesta toiseen.

Nemtsov oli raikas tuulahdus täysistuntoviikon keskusteluihin. Hän puhui suoraan Putinista Venäjän Mubarakina, paitsi että hän sanoi Mubarakin olevan rehellisempi. Tämän hän perusteli sillä, että Transparency Internationalin korruptiolistalla Venäjä sijoittuu huonommin kuin Egypti. Ajankohtaisesti hän arvioi Egyptin ja Venäjän eroja. Venäjällä on vähemmän nuoria, jotka lähtisivät kaduille ja toisaalta öljy ja maakaasu mahdollistavat sosiaalivaltion, jolla Putin pysyy vallassa. Nemtsov piti myös korruptiota syynä, miksi järjestelmä saadaan toimimaan.

Oikeudenkäynnissä, jossa muun muassa Nemtsovia syytettiin korruptiosta, Putin edustaja vastasi vaatimukseen todisteista, että ”kokeilkaa googlettaa Nemtsov ja korruptio, jolloin saatte satoja osumia”. Tähän Nemtsov oli vastannut, että siinä tapauksessa voidaan tehdä sama sanoille ”Putin ja korruptio”. Tuli 2 miljoonaa osumaa!

Vaikka Nemtsov puhui Venäjästä kovin sanoin (esimerkiksi, että maassa vallitsee Francon prinsiippi eli Putinin ystävät saavat kaiken), vakuutti hän olevansa kuitenkin Venäjän ystävä. Hän haluaa vain, että ihmiset voivat elää oikeudenmukaisesti maassaan ja siksi on aloitettava oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisesta.

Hänen muistutti, että kyse ei ole vain venäläisestä ongelmasta, vaan eurooppalaisesta. Euroopan parlamentin on puututtava asiaan ja kiireisintä nyt on seurata alusta lähtien, miten vaalit ja niiden valmistelu sujuvat Venäjällä. Hän myös pyysi eurooppalaisia olemaan koherentteja. Jos kerran valkovenäläisille asetetaan sanktioita, miksi Putiniin hallintoon ei kosketa?

Kiinnostavinta oli kuulla Nemtsovin omia kokemuksia politiikan vaikeuksista Venäjällä. Hänen mukaansa Putinin mielestä kaikki oppositiojohtajat ovat länsimaisia vakoojia. Sensuuri on niin kovaa, ettei hän ole itse päässyt esiintymään vuosiin tv:ssä. Ehkä surkuhupaisin oli hänen kertomus duuman puhemiehestä, jonka mukaan parlamentti ei ole paikka keskusteluille…


Posted

in

,

by

Comments