Olen paraikaa Roomassa viidennessä maailman parlamentaarikkojen kokouksessa, joka koskee Tiibetin tilannetta. Ikäväkseni olen kokouksen ainoa suomalainen. Dalai Lamasta on tehty jopa Rooman kunniakaupunkilainen, mutta suomalainen poliittinen johto ei ole häntä koskaan virallisesti tavannut.
On hyvin kannustavaa kuulla Dalai Laman optimistiset sanat ja nähdä Richard Geren valkoiset liehuvat hiukset, mutta tiedämme kaikki, että tiibetiläisten tilanne ei ole laisinkaan viime aikoina parantunut, pikemminkin päinvastoin. Kiinalaisten ja tiibetiläisten dialogi on ollut pattitilanteessa jo vuoden verran, vaikka tiibetiläisten neuvottelija Lodi Gyarin mukaan on mahdollista, että seuraavien kuukausien aikana voi tapahtua kehitystä yhteydenpidossa. Lokakuussa teloitettiin virallisten tietojen mukaan kaksi tiibetiläistä (Dharamsalan edustajien mukaan neljä) viime vuoden maaliskuun tapahtumien takia.
Tähän mennessä eniten uusia ajatuksia herättäneet asiat kokouksessa ovat olleet ympäristökysymykset, Dalai Laman oivaltava puhe ja tilanteen laajat vaikutukset. Useimmat tuntevat ihmisoikeuksiin ja kulttuurin katoamiseen liittyvät kysymykset, mutta suurin osa ei muista Tiibetin ylänköjen sulavien jäätiköiden olevan ”kolmas napapiiri”. Tiibetiläisten autonomia voisi olla myös ratkaisu alueen resurssien kestävämpään käyttöön.
Konferenssi ei ole Kiinan vastainen. Dharamsalassa sijaitsevan tiibetiläisten parlamentin puhemies Penpa Tsering sanoi viisaasti, että kyse on rauhasta, oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta. Tiibetiläisten elintason parantaminen ja poliittisten sekä uskonnollisten oikeuksien palauttaminen vahvistaisi Kiinan mainetta, ei päinvastoin. Dalai Lama muistuttikin, että kyse ei ole henkilökohtaisesta kysymyksestä.
Dalai Lama toivoi, että nykyinen vuosisata olisi väkivallattomuuden vuosisata toisin kuin edellinen. Hän muisteli tavanneensa 80-luvulla munkin, joka kertoi välillä olleensa vaarassa 20 vuotisella ”työleirikomennuksellaan”. ”Missä vaarassa?” kysyi Dalai Lama. ”Olin vaarassa menettää myötätuntoni kiinalaisia kohtaan,” vastasi munkki.
Tiibet tuntuu olevan kaikkien huulilla, mutta ei saa jäädä vain sinne.
Comments