Valuutanvaihtovero käyttöön EU:ssa

24.-25. syyskuuta 20 mahtavan maan edustajat kokoontuivat Pittsburghissa pohtimaan maailman talouskriisiä.

Euroopan parlamentti reagoi kokouksen lopputuloksiin 8.10. julkilausumallaan. Parlamentin kanta oli osin historiallinen, sillä siinä esimerkiksi suhtauduttiin positiivisesti transaktioveroon, jota tarvitsemme epävakautta luovien pääomamarkkinoiden suitsimiseksi. Vihreät olisivat kuitenkin halunneet tiukemman linjauksen. Me ehdotimme, että valuutanvaihtovero voitaisiin ottaa käyttöön ensiksi EU:ssa. Tätä vastaan äänestivät kuitenkin oikeiston EPP, konservatiivit (ECR) ja osin liberaalit (ALDE).

Hyvää lausumassa on muun muassa yhden ainoan rahoitusalan valvontaviranomaisen kannattaminen, kriisisyihin puuttumisen vaatiminen ja kehoitukset ottaa käyttöön järjestelmä veronkierron estämiseksi. Parlamentti haluaa myös saada lainsäädäntöön sitoumukset bonuksista. Vihreät olisivat kuitenkin halunneet tiukemman linjauksen: bonuksilla pitäisi olla absoluuttiset ylärajat. Lausumassa todettiin myös, ettei verokeitaiden torjunnassa ole vielä edistytty tarpeeksi, mutta EPP, ECR ja osin ALDE äänestivät menestyksekkäästi vihreiden esitystä automaattisesti tiedonvaihdosta vastaan.

Vihreät olisivat myös halunneet lausumaan globaalin green new dealin ja vaatimuksen siitä, että BKT:n lisäksi tarvitaan uusia indikaattoreita talouden arvioimiseksi. Ikävä kyllä näiden lisäksi myös vihreiden esitykset kasvun käsitteen kyseenalaistamisesta (planeettamme rajallisuuden takia) ja tilintarkastusstandardien luomisesta kaatuivat.

G20:n tärkein tehtävä olisi mielestäni kansainvälisten rahoituslaitosten (IMF ja Maailmanpankki) uudistaminen demokaattisemmiksi ja kehitysmaiden tukeminen kriisissä. G20:n kaltaiset ryhmittymät eivät saa myöskään ottaa liikaa painoarvoa maailmanpolitiikassa, sillä esimerkiksi kehitysmaat jäävät silloin päätöksenteon ulkopuolelle.


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments