Tässä huomisen sotelautakunnan tärkeimmät asiat:
Vammaispalvelulain mukaisen palveluasumisen ja henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvo
Pitäisi olla ok, kysyn vielä kehitysvammaisten henkilökohtaisen avun setelin suuruudesta. Palveluseteleistä sinänsä on jo aiemmin päätetty.
Eteläisen ja kaakkoisen kotihoitoyksikön kotiaterioiden hankinnan periaatteista ja ehdoista sekä hankintavaltuudesta päättäminen
Pöydältä. Keskustelua on käyty erikoisruokavalioista (näyttäisi olevan kunnossa).
Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettujen Wallgren ja Honkasalo valtuustoaloitteesta hätämajoituksen järjestämisessä noudatettavasta ohjeistuksesta
Tähän tulee kannattamamme vastaesitys, sillä pohja antaa ymmärtää, että hätämajoitusasia olisi kunnossa, mikä ei pidä paikkansa. Asia on päinvastoin saatava tulevaisuudessa hoitumaan. Tässä meidän lautakuntalaisten näkemys asiasta.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle sosiaaliasiamiesten selvityksestä vuonna 2015
Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Tuomas Rantasen aloitteeseen koskien ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen ja asumispalvelujen kehittämistä
Pohja paikoitellen vähän nihkeä aloitteelle. Se esimerkiksi toteaa, että ”Ei ole tarkoituksenmukaista palata sellaisiin ratkaisuihin, jotka eivät tue kotona asumista riittävästi, vaan johtavat toistuviin muuttoihin elämän viimeisinä vuosina. Sosiaali- ja terveyslautakunta ei kannata aloitteessa mainitun erillisen kaupungin toteuttaman ikäihmisille kohdistetun asuintalon rakentamista.”
Ajatuksenamme on, että yhteisöllistä asumista ei tuputettaisi kaikille, vaan sitä olisi tarjolla niille ikääntyneille, jotka sitä kaipaisivat. Kuten Rantasen ponsi toteaa: ”Tarkoituksena olisi sekä tutkia ikääntyneiden asumisen laadun parantamista että tuottaa tuetun asumisen keskittämisen kautta kustannustehokkaampia asumisratkaisuja. Samalla taloon siirtyvien ikääntyneiden vanhat asunnot voidaan ohjata uusille käyttäjille, mikä auttaa osaltaan kaupungin vuokra-asuntojonon purkamisessa.”
SIksi esitän, että lausuntoomme lisätään seuraava kappale: ”Suomessa on määrätietoisesti purettu moniportaista palvelujärjestelmää, jossa ikääntyneet joutuivat muuttamaan useastikin toimintakyvyn muuttuessa ja palvelutarpeiden kasvaessa. Sosiaalilautakunta katsoo, että esitetty ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kehittäminen on toimiva ratkaisu nimenomaan sellaisille ikääntyneille, joilla on siihen itsellään motivaatiota ja sosiaalisia valmiuksia. Tällaisissa tapauksissa yhteisöllinen tuki voi parantaa paljonkin viimeisien vuosien elämän laatua. Toisaalta tuetun asumisen keskittämisen kautta saavutettava aikahyöty voidaan käyttää tukipalvelujen laadun parantamiseen, koska kotikäynneillä jää enemmän aikaa asiakkaiden kanssa toimimiseen.”
Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Arja Karhuvaaran ym. valtuustoaloitteesta lasten ja nuorten digityöskentelyn terveyshaittoja ehkäisevän toimintamallin kehittämisestä
Lasten ja nuorten psykiatristen palvelujen toteutumisen seuranta 2015
Lastenpsykiatriassa helsinkiläisten potilaiden määrä kasvoi 16 % verrattuna edelliseen vuoteen. Käyntien määrä lisääntyi 24 % ja hoitopäivien lukumäärä väheni 14 % edellisvuoteen verrattuna. Kehitys on jatkunut samansuuntaisena jo vuosia.
Esittelytekstissä todetaan: ”Helsinkiläisten lasten pääsy lastenpsykiatriseen hoitoon on pysynyt hyvällä tasolla. Kuuden viikon hoitotakuu on toteutunut yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Yhteistyötä tehdään lastensuojelun ja koulutoimen kanssa tiiviisti sekä yksittäisten potilaiden kohdalla että toimintatapoja uudistaen ja yhteisiä koulutuksia järjestäen. Potilasvirta lastenpsykiatrisesta erikoissairaanhoidosta perustason palveluihin on lisääntynyt lastenpsykiatrisen tiimin aloitettua toimintansa, mutta on edelleen määrältään vähäistä, ja voimakkaasti kasvava kysyntä aiheuttaa ruuhkaa lastenpsykiatrian yksiköissä.”
Myös helsinkiläisten nuorten lähetemäärä on pysynyt 2009-2015 melko vakiona. Osastopaikkojen vähentymisestä huolimatta osastoille ei ollut koko vuoden aikana merkittäviä hoitojonoja eikä ylipaikkatilanteita. Kysyn vielä nuorten osalta hoitoon pääsystä ja mietimme vielä raportoinnin velvoittamista.
Koko esityslista löytyy täältä.
Aiemmat kirjoitukseni sotelautakunnasta voit lukea täältä.
Comments
Yksi vastaus artikkeliin “Lautakunnassa hätämajoitus ja vanhusten yhteisöllinen asuminen”
Hätämajoitusasiassa menivät tukemamme esitykset läpi, hieno juttu!
Muutetaan kappale 5 muotoon ”Sosiaali- ja terveysviraston järjestämässä hätämajoituksessa on kysymys henkilön tilapäisestä ja viimesijaisesta majoituksesta tilanteessa, jossa hänen terveytensä ja turvallisuutensa on vakavassa vaarassa.”
10-3 läpi
Lisätään kappaleen 7 loppuun teksti ”Kilpailutettu kriisimajoitus ei kuitenkaan vastaa akuutin hätämajoituksen tarpeeseen. Sosiaali- ja terveyslautakunta suosittelee, että tulevissa kilpailutuksissa huolehditaan mahdollisuudesta tarvittaessa saada lisämajoituskapasiteettia nopeasti käyttöön.”
11-2 läpi
Muutetaan kappale 8 muotoon ”Järjestöjen edustajilta saadun tiedon mukaan kaikille hätämajoitusta tarvitseville ei ole järjestynyt hätämajoituspaikkoja. Sosiaali- ja terveyslautakunta ilmaisee huolensa tämänhetkisten hätämajoituspaikkojen riittävyydestä.”
8-4-1 läpi
Muutetaan kappale 9 muotoon ”Sosiaali- ja terveyslautakunta edellyttää, että hätämajoitusta koskevaa ohjeistusta muutetaan eduskunnan oikeusasiamiehen annettua lausuntonsa, kuitenkin ennen ensi talvea, siten, että henkeä tai terveyttä uhkaavissa tilanteissa välttämätön majoitus järjestetään kaikille Helsingissä oleskeleville kansalaisuudesta riippumatta. Oikeus hätämajoitukseen ei saa poistua, vaikka henkilö päättäisi olla poistumatta maasta. Lautakunta pitää tärkeänä, että hätämajoituksen toteuttamiseksi löydetään toimiva ratkaisu ennen seuraavaa talvea.”
10-3 läpi
Poistetaan kappaleen 12 viimeinen virke. (”Hätämajoitus on järjestynyt Helsingin kaupungissa kaikille hätämajoitusta tarvitseville.”)
4-9 läpi
Myös esityksemme yhteisöllisestä ikääntyneiden asumisesta meni läpi:
Korvataan kappale 7 seuraavalla: ”Suomessa on määrätietoisesti purettu moniportaista palvelujärjestelmää, jossa ikääntyneet joutuivat muuttamaan useastikin toimintakyvyn muuttuessa ja palvelutarpeiden kasvaessa. Sosiaali- ja terveyslautakunta katsoo, että esitetty ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kehittäminen on toimiva ratkaisu nimenomaan sellaisille ikääntyneille, joilla on siihen itsellään motivaatiota ja sosiaalisia valmiuksia. Tällaisissa tapauksissa yhteisöllinen tuki voi parantaa paljonkin viimeisten vuosien elämän laatua. Varsinkin muistisairaiden lisääntyessä tarvitaan monimuotoista asumista. Toisaalta tuetun asumisen keskittämisen kautta saavutettava aikahyöty voidaan käyttää tukipalvelujen laadun parantamiseen, koska kotikäynneille jää enemmän aikaa asiakkaiden kanssa toimimiseen.”