Tiistain lautakunnan isoin asia on ensi vuoden budjetti, joka on tehty valtuuston asettamiin raameihin. Sotepalvelujen budjetti kasvaa vain 0,5 prosenttia eli vähemmän kuin väestön kasvu ja indeksitarkistukset. Olen huolissani siitä, mitä näin tiukka resurssitilanne merkitsee palveluille. Resursseja tarvitaan mm. vanhusten kotihoidossa, perheiden tukemisessa, lastensuojelussa ja jalkautuvassa sosiaalityössä.
Olen esittänyt useita kysymyksiä aina ennaltaehkäisevän toimeentulotuen kohdentamisesta lapsiperheille ennaltaehkäiseviin palveluihin ja sähköisistä palveluista aina energiatehokuuteen. Olen saanut hyvät vastaukset, mutta jäljelle jää kuitenkin haaste siitä, miten näillä resursseilla saadaan pidettyä palvelutaso yllä. Meneillään olevat isot asiat, kuten soteuudistus, pakolaistilanne, lakimuutokset ja Apotti, vaikuttavat sotebudjettiin myös. Haluan lisätietoa toimeentulon Kelaan siirron vaikutuksesta siihen, kuinka resursseja voidaan käyttää enemmän sosiaalityöhön. Myös lasten foniatrian siirtäminen HUSiin mietityttää.
Kiinnostavia yksityiskohtia budjetissa ovat muun muassa terveyskeskusten pidempien aukioloaikojen pilotointi ja se, että otetaan käyttöön ensimmäiset verkkopalvelut, joiden avulla asiakas voi itse arvioida, riittävätkö omat keinot vai tarvitseeko hän ammattilaisen apua.
Muuten lautakunta keskustelee muun muassa toimeentulotuen maksatusten ongelmista, alueiden eriarvoisuuden torjumisesta ja pääkaupunkiseudun sairaaloiden muutoksista. Hyväksymme myös toimenpideohjelman, joka tähtää siihen, että lääkärille pääsisi keskimäärin 14 vuorokauden kuluessa kaikilla terveysasemilla. Terveyskeskusjonot siis lyhentyisivät.
Aiemmat kirjoitukseni sotelautakunnasta löytyvät täältä
Comments