Perjantaina oli Teurastamon ja Kalasataman kaupunkiviljelysten sadoonkorjuujuhlat ihanalla Tukkutorilla. Myrskyisästä säästä huolimatta tarjolla oli viljelijöiden herkkuja ja pihalla paistettiin pizzaa. Kunniamaininnan saa myös kiinalaisperheen kokkaama herkullinen marinoitu tofu.
Kesän aluksi kirjoitin innostuksestani upottaa sormeni multaan ja siitä kuinka kaupunkiviljelyssä yhdistyvät yhteisöllisyys, talkoohenki ja ilmastoystävällinen lähiruoka. Miten täyttyivät odotukset?
Kesä oli melko kylmä ja sateinen, joten säkeillä ei tarvinnut käydä yhtä tiuhaan kuin hellekesänä. Ajankäyttöä helpotti myös se, että käyntikerrat saattoi jakaa viereisen säkin ystävän kanssa. Käynti Kalasatamassa ei siis tuntunut lainkaan velvoitteelta, vaan hauskalta kesäretkeltä vauvan ja yleensä kiinnostuneen ystävän kanssa. Retken kruunasi ei vain aina rehevämpi säkki, mutta myös ajan leppoisasta kulusta nauttiminen Ihana-kahvilassa.
Ikävä kyllä kesän aikana rakennustyömaan eteneminen muistutti konkreettisesti Kalasataman vapaan kaupunkitilan vähittäisestä häviämisestä. Yhdellä syyskuun käyntikerroista rakennustyömaalta tullut suihku kuorrutti meidät hiekalla. Säkeillä pystyi kuitenkin hengittämään vapaan toiminnan ilmaa.
Hyvin pärjäsi kamppilainenkin viljelmillä: yrtit kasvoivat mainiosti ja rucola maistui mahtavan voimakkaalle. Kesäkurpitsaa tuli jo korvistakin ulos. Ensi kerralla riittää yksi taimi. Myös mangoldi ja vihreät pavut kukoistivat. Palsternakkaa ei näkynyt; se taisi paleltua kylvön aikaan. Myös kevätsipuli katosi teille tietämättömille ja härkäpapuja tuli vain muutama. Maissi oli myös hiukan kunnianhimoinen valinta.
Oman ruuan viljely kannattaa: tiedät varmasti, mistä ruoka tulee ja se maistuu paremmalta! Tekemällä ja, mikä parasta, muilta kyselemällä opin paljon. Ensi kesänä yrtit ovat varma valinta ja ainakin vihreitä papuja laitan lisää. Mitä muuta sinä suosittelisit?
Comments