Aurora uudistuu, palvelut säilyvät

Tämä oli yksi ehdottomasti vaikeimmista päätöksistä tällä kaudella sotelautakunnassa. Mietin ja tutkin tätä hyvin paljon ja kävin keskusteluja. Ongelmana on, että monet ovat kokeneet nykypalvelun toimivaksi, jolloin muutoksen pelätään vain heikentävän palveluja. Kyse on myös haavoittuvassa tilanteessa olevista ihmisistä, jolloin on ensiarvoisen tärkeää, että kynnys hoitoon on matala ja hoitoon on helppo mennä. Kun tilanne näytti siltä, että muutos menee kuitenkin lautakunnassa läpi, tein muutosesityksen, joka hyväksyttiin: ”Psykiatrian päivystyksen siirrossa suunnitellaan hoitokäytännöt Aurorassa hyviksi todettujen mallien mukaisesti mm. turvallisilla tilaratkaisuilla ja sujuvalla pääsyllä psykiatrin erikoislääkärin arvioon. Lautakunnalle tuodaan ennen vuoden 2016 käyttösuunnitelmaa selvitys muutoksen onnistumisesta ja palvelun saatavuuden muutoksista sekä arvio tarvittavista lisäresursseista erityisesti poliklinikoilla.” Itselleni yksi tärkeimmistä asioista oli, että poliklinikoihin avataan päivittäiset päivystysajat, joiden pitäisi auttaa jo hyvin monia. Esitys siis onneksi myös parantui laajan julkisen huomion seurauksena.

Tässä vielä vihreiden lautakuntajäsenten yhteinen kirjoitus päätöksestä siirtää Aurora Haartmanniin ja Malmille:

Auroran psykiatrinen päivystys päätettiin tänään siirtää Haartmanin ja Malmin sairaaloihin, missä muidenkin erikoisalojen päivystys jo on. Turvalliseksi koetun päivystyksen lopettaminen on herättänyt oikeutettua ja aiheellista huolta. Siirrosta ovat olleet huolissaan niin potilaat, heidän omaisensa kuin hoitohenkilökuntakin.

Psykiatrisen päivystyksen siirtämisen takana ei kuitenkaan ole pyrkimys lakkauttaa toimintoja tai säästää heikoimpien kustannuksella. Päivystysasetus muuttuu, ja se edellyttää somaattisen ja psykiatrisen päivystyksen yhdistämistä. Siitä, että ”tapaus Aurora” päätettiin nostaa Lautakunnan päätettäväksi, on seurannut hyvää: viraston suunnitelmat ovat kirkastuneet niin, että jo hoitosuhteessa olevat potilaat voivat aamupäivisin tulla suoraan tutulle poliklinikalleen. Tämä on selvä parannus entiseen käytäntöön. Muutenkin päivystysten yhdistäminen mahdollistaa hoitoketjujen lyhentämisen ja muuta toiminnan kehittämistä.

Kaikki Haartmanin ja Malmin päivystyksiin tulevat potilaat ottaa heti kiireellisyysjärjestyksessä vastaan erikoiskoulutettu triage-hoitaja, joka ongelman laadun selvitettyään ohjaa heidät yleislääketieteen, kirurgian, sisätautien tai psykiatrian päivystykseen. Psykiatriset potilaat pääsevät tämän jälkeen suoraan psykiatrisen hoitajan tai tarvittaessa lääkärin vastaanotolle omissa vastaanottotiloissa.

Lautakunnassa Vihreät saivat läpi linjauksen, että Aurorassa hyväksi todettuja käytäntöjä sovelletaan myös Haartmanissa ja Malmilla. Aloitteestamme myös palvelun taso ja resurssien riittävyys tarkistetaan ennen kuin vuoden 2016 rahoista päätetään.

Auroran päivystykseen nyt tulevat ovat pääosin masennus- ja ahdistuspotilaita, psykoottisia potilaita on vähemmän. Monilla on myös fyysisiä sairauksia, joiden hoito onnistuu sujuvammin samassa päivystyksessä. Yhteisestä päivystyksestä hyötyvät ne potilaat, joiden psykiatristen oireitten takana on esimerkiksi jokin tulehdus, aineenvaihduntasairaus tai pään vamma. Nämä helposti huomaamatta jäävät sairaudet voidaan todeta, kun käytössä on laboratorio ja kuvantamislaitteet. Toisaalta päivystykseen hakeutuu runsaasti potilaita, joiden fyysisiin vaivoihin (sydäntuntemukset, vatsavaivat, kivut) ei ole selkeää somaattista syytä, vaan takana on ahdistusta, masennusta ja uupumusta. He hyötyvät, kun samoissa tiloissa on myös psykiatrinen päivystys.

Erityistä huolta on aiheuttanut pelko uusien yksiköiden rauhattomuudesta. On pelätty, että hoitoon hakeutumisen kynnys nousee. Onkin tärkeää varmistaa, että hoitoon hakeutuminen tehdään mahdollisimman helpoksi eikä lähetteitä vaadita. Aran, ahdistuneen ja usein häpeissään olevan potilaan on päästävä nopeasti ja mahdollisimman huomaamattomasti psykiatrisen henkilökunnan juttusille. Odotustilojen on oltava rauhalliset, ja sellaisenkin pienen yksityiskohdan kuin tupakkapaikan on oltava ulkona kyllin lähellä. Kun näistä huolehditaan, Haartmanin ja Malmin sairaaloissa psykiatrinen päivystys voi palvella jopa paremmin kuin Aurorassa nyt.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan vihreät

Kati Juva
Hannu Tuominen
Laura Nordström
Tuomas Tuure
Leena Riittinen
Marko Rosenholm

Muut kirjoitukseni liittyen sosiaali- ja terveyslautakuntaan


Posted

in

,

by

Comments