Tiistain sotelautakunnan kokouksen hankalin asia on lasten foniatrian työryhmän siirto HUS:in. Nykyisin työryhmä on osa Helsingin lasten foniatrian ja puheterapian poliklinikkaa. Sotevirastossa kartoitettiin erikoissairaanhoitoa, jota tehdään päällekkäin HUSin kanssa. Tällä valmistaudutaan myös soteuudistukseen. Foniatria on yksi löydetty päällekkäisyys (Helsinki tarjoaa sitä ainoana kuntana) ja siksi sitä nyt esitetään siirrettäväksi. Kyse ei ole säästöstä.
Hankalaksi asian tekee sen, että nykyisellään Helsingin poliklinikka on vaikuttanut toimivan hyvin. Siksi olemme painottaneet, että muutoksessa palvelu ei saa heikentyä ja näin meille on luvattu. Ei olisi järkeä heikentää palvelua varsinkaan ilman säästöä. Itse olen suhtautunut muutokseen kriittisesti ja esitinkin viime vuoden lopulla, että muutosta lykättäisiin soteuudistuksen yhteyteen. Tämä ei saanut tarpeeksi kannatusta.
Olen pyytänyt lukuisia tarkennuksia ainakin seuraavista asioista:
1) Pitenevätkö jonot palveluun pääsyssä? Minulle on vastattu, että eivät pitene. Tällä hetkellä kuulemma jonot HUS:ssa ovat lyhemmät kuin kaupungilla (johtuen osin tästä muutosvaiheesta). Edes sen, että jatkossa muun erikoissairaanhoidon tavoin lähetteet kirjoittaa lääkäri (nykyisin puheterapeutti tai kouluterveydenhoitaja on voinut sen tehdä), ei ole nähty pidentävän jonoja. Tämä johtuisi melko pienestä volyymistä. Tätä on vaikea uskoa, mutta teemme päätöksiä nojaten meille annettuun tietoon. On oleellista, että muutoksella ei heikennetä palveluun pääsyä.
2) Miten jatkossa yhteystyö puheterapeuttien ja foniatrian työryhmän (foniatrit, neuropsykologi ja psykologit) toimii? Konsultaatiot ovat edelleen mahdollisia, mutta onhan selvää, että tämä tuskin on yhtä mutkatonta kuin nykyisin.
3) Kasvaako työntekijöillä arvioitavien lasten määrä laskien näin palvelun laatua? Minulle on vastattu mm., että siirtyvä henkilöstö hoitaa jatkossakin helsinkiläisiä potilaita.
4) Jääkö pois oleellista kuntoutustoimintaa? Koska HUS:ssa tehdään vain hoidonarvioita, jää pois Helsingin poliklinikalla kehitetty 5-6 lasta koskeva työryhmä ja vuosittain noin 5-10 lasta koskeva yksilöterapia. Meille on kuitenkin luvattu, että Helsingille jäävien puheterapeuttien joukossa tähän kehitetään korvaavia hoitomuotoja. Näin tulee olla.
5) Potilaskohtaisen konsultaation ollessa maksullista, muodostuuko tämä esteeksi? Minulle on luvattu, että ei, vaan konsulaatiot voi tehdä aiemman mukaisesti.
Hyviä puolia uudistuksessa on se esimerkiksi, että HUS:n foniatrian yksikössä työskentelee ammattiryhmiä, joita Helsingin foniatrisessa työryhmässä ei ole. Suuremmassa yksikössä on enemmän tietämystä käytettävissä diagnostiikkaa varten. Suuremmassa työryhmässä vahvuutena on myös mahdollisuus työnjaolla tasata henkilöstövaihtelua, mikä on myös asiakkaiden etu.
Hyvin hankala päätös tämä kyllä on.
Muita listalla olevia asioita ovat mm. soteviraston digistrategia (tulevina vuosina voi yhä enemmän hoitaa sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät asiat, kuten ajanvaraukset, itsehoidon tai terveystarkastuksen netissä), psykoterapiakuntoutuksen hankinta, vanhusasiamies ja kotihoidon ateroioden subventointi.
Aiemmat sotelautakunnan kirjoitukseni löydät täältä.
Comments
Yksi vastaus artikkeliin “Lasten foniatrian siirto Husiin”
Esittelyjen mukaan, paitsi psykoterapian hankinta jäi pöydälle
Vanhusasiamieheen liittyen PS teki vastaesityksen esityslistan kohta 8, Kappale 9 loppuun
”Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tarpeellisena sitä, että vanhusneuvoston yhteyteen perustettaisiin vannhusasiamiehen tehtävä, johon kuuluisi ikäihmisten palveluohjaus ja oikeudellisissa kysymyksissä opastaminen.”
Äänestyksessä ei mennyt läpi 6-4-3 tyhjää. Tämä kannattaa keskustella vielä kertaalleen. Raportointia epäkohdista voisi kyllä kehittää, mutta toisella tavalla voisi olla tehokkaampaa. Seniori-info palvelee tiedontarvetta, mutta toki oikeudellinen opastus yksilötapauksissa voisi olla tarpeen (tosin tähän olemassa sosiaaliasiamies).
Foniatriassa nostin esille, että meille luvattu, että jonot eivät pitene, henkilöstön yhteistyö jatkuu (konsulaatioissa ei estettä) ja kehitetään hoitomuotoja kaupungilla nyt poistuvien sijaan. Konsultaatiot tosiaan kalliimpia kuin esityslistassa alunperin oli, tämä korjattiin. Jatkohoito tulee olemaan yhteneväinen muiden HUS-kuntien kanssa.
Edelleen muita selvittelyjen alla olevia aloja, joissa voi olla päällekkäisyyksiä HUS:n kanssa: mm. neurologia, sisätaudit, psykiatria, päivystys, apuvälineet.