Lisää Eurooppaa

Puhe puoluevaltuuskunnassa 25.11.2012 Eurooppa-ohjelmasta

On selvää, että on EU:lla on ongelmia, mutta ei pidä unohtaa samalla kuinka onnistunut rauhan- ja liikkuvuuden projekti EU on. EU on samalla tavalla osa elämäämme kuin Suomen valtio: se hyödyttää meitä monin tavoin, mutta täydellinen se ei ole.

Vihreiden tulee selkeästi kannattaa integraation syventämistä ratkaisuna Euroopan unionin ongelmiin, mikäli liittovaltiokehitys tarkoittaa samalla kansanvaltaisuuden vahvistamista (eli lisää valtaa parlamentille) ja kansalaiset saadaan mukaan yhteiseen EU-projektiin (kuten aidosti eurooppalaiset puolueet). Akuutin kriisin varjolla ei saa ylläpitää pikaratkaisujen ja ”välttämättömyyden” kulttuuria, joka syö demokratioiden legitimiteettiä. Hallitustenvälisyys on korostunut unionin päätöksenteossa liikaa. Mitä tehdä neuvostolle ja Eurooppa neuvostolle?

Kaikki tämä uudistuminen kohti kansanvaltaisuutta vaatii uuden perussopimuksen.

Itselleni kenties tärkein EU:n toimiala on ulkopolitiikka ja kehitysyhteistyö. Nykyisin ongelmana on se, että ulkopolitiikka ei ole yhtenäistä ja johdonmukaista (tarkottaen, että esim. ihmisoikeudet ovat aina prioriteetti). Ei voi vaatia Kiinalta ihmisoikeuksia, jos samalla yksittäiset maat ohittavat tämän ja hierovat kauppasuhteita. EU:lla tulee olla yhtenäinen edustus YK:ssa ja muissa kansainvälisissä järjestöissä.Toisaalta, jotta voidaan arvostella muiden maiden ihmisoikeustilannetta, on jo uskottavuudenkin nimissä huolehdittava unionin sisäisten ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Tarvitsemme myös sosiaalisempaa Eurooppaa: tämän tulee kuitenkin tarkoittaa minimistandardeja, eikä sitä, että pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta tulisi tinkiä. Tarvitaan myös yhteisiä vähimmäisveroasteita lopettaaksemme epäterveen verokilpailun. Samalla pääomamarkkinoiden on osallistuva verojen maksuun.

Olen itse pohtinut sitä, miten tasapainoillaan subsidiariteetin eli läheisyysperiaatteen kanssa samalla kuin syvennetään integraatiota? Tästä olisi hyvä kuulla mielipiteitä.

Nykyisessä luonnoksessa ei mukana kaikki työryhmäläisten esitykset, koska lyhennettiin, nähdäkseni ainakin puuttuu tarkennusten lisäksi. En käy läpi yksikohtaisempia, koska olen itse työryhmässä.

-Puuttuu kokonaan CAP- ja kehitysmaat ja sisä- ja oikeusasiat (mm. dublin-säännön kumoaminen ja schengenin säilyttäminen eli maahanmuuttajien kohteleminen tasapuolisesti ja samalla sisäisen liikkuvuuden säilyttäminen)

-Alun tekstistä pitäisi saada jotenkin mukaansa tempaavampi ja korostaa vielä enemmän, miksi EU on niin tärkeä.

-2030 Turkki ja Länsi-Balkanin maat tulevat olemaan EU:n jäseniä


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments