Soteuudistuksen valinnanvapauden ongelmista on keskusteltu laajasti. Olen itsekin korostanut, että mm. aikataulu, palveluketjujen pirstoutuminen, kasvavat kustannukset, epädemokraattisuus ja terveyserojen kasvaminen niiden purkamisen sijaan vaarantavat suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon.
Tähän mennessä ajattelin esille pulpahtaneen neuvoloiden yksityistämisen olevan ennemmin epäselvä kohta lakiluonnoksessa, mutta nyt viimeistään on selvinnyt, että kyseessä on asia, jota hallitus todella saattaa esittää! Yhtenäiskulttuurin aika on todella ohi.
Eikö neuvolajärjestelmä ollutkaan se Arvo Ylpön luomus, josta olemme kansainvälisesti tunnettuja ja ylpeitä? Neuvola, joka tavoittaa lähes kaikki odottavat äidit ja alle kouluikäiset lapset? Neuvola, jonka pitäisi tehdä sitä kuuluissa ennaltaehkäisevää työtä? Jossa rokotetaan niin järjestelmällisesti, että monet vakavat infektiotaudit ovat hävinneet Suomessa lähes kokonaan? Neuvola, jossa käydään niin ahkerasti, että erinäisiin lapsen kehityksen pulmiin voidaan puuttua ajoissa?
Siis, miksi tämä neuvolajärjestelmä pitää muuttaa? Meillä monilla on toki omia ja kuulopuheita huonoista kokemuksista neuvolan toimimisesta, mutta kokonaisuudessaan neuvola tuottaa juuri sitä, mitä sen pitäisi: terveempiä lapsia (ja mielellään myös hyvinvoivia perheitä). Eriarvoisuus lähtee usein lapsuudesta, mutta yhteinen neuvola ainakin osaltaan tasoittaa tätä.
Joillekin valinnanvapaus myös neuvoloiden kohdalla voi sopia, mutta pyydän, älkää kuitenkaan rikkoko toimivaa järjestelmää. Eniten pelkään palveluiden pirstoutumista. Nyt jo soteuudistuksessa aikuisten palvelut ovat suuressa vaarassa pirstaloitua, kun päinvastoin tarvittaisiin sitä, että yksi vastuuhenkilö huolehtii potilaan hoitopolun kokonaisuudesta (kuten helsinkiläisissä uusissa hyvinvointi- ja terveyskeskuksissa ja perhekeskuksissa olisi tarkoitus). Nyt tämä ongelmallinen palveluiden pilkkominen ulotetaan lapsiinkin! Olisiko sotekeskuksissa tarkoitus olla vain neuvolahoitaja- ja lääkärikäynnit, kun kaikki muu tätä tukeva, kuten psykologi tai ehkäisyneuvonta, olisivat muualla? Puhumattakaan lastensuojelusta.
Helsingissä mennään täysin päinvastaiseen suuntaan: suunnittelemme yhden katon alle kaikkia perheiden palveluja kokoavia perhekeskuksia. Perhekeskus on vastaus kehuttuun Imatran hyvinvointineuvolamalliin, jossa yhdistyvät neuvola ja perhetyö. Ensimmäinen avautuu Itäkeskukseen jo tänä vuonna, kiitos Vihreiden. Miten hallituksen kaavailut neuvoloiden yksityistämisestä vaikuttavat tähän kehitystyöhön, jossa palveluja kootaan yhteen?
En siis tarkoita, että neuvolat olisivat nykyisellään täydellisiä (vaikka lähellä ja maailmanlaajuisesti sitä ovatkin), vaan kehittämisen varaa on, esimerkiksi Helsingissä perheneuvoloiden liian pitkissä jonoissa. Siksi esitin ja sain läpi puoli miljoonaa lisärahaa neuvoloille tälle vuodelle. Nykyisen kokonaisuuden pirstaloiminen ei ole kuitenkaan oikea tie. Soteuudistuksessa on huolehdittava, että lasten palvelut pysyvät yhteinäisinä, tieto kulkee ja ongelmiin päästään puuttumaan ajoissa. Onko neuvoloiden maksuttomuuskin sitten vaarassa, kun sotemenot yleisesti kasvavat?
Comments