Tänään pääsin ensimmäistä kertaa tällä valtuustokaudella itse valtuuston kokoukseen. Kokous alkoi sotelautakunnasta tutusti vanhusten kotihoidosta keskustelemalla.
Kokoukseen keskusteltiin paljon vuokralaisdemokratiasta, jota halutaan uudistaa. Pohjassa on paljon hyvää, mutta me vihreät esitimme, että asiasta sovellusohjeet antaisi demokratian nimissä asuntolautakunta. Tätä tuki mm. Vasemmistoliitto, joka halusi palauttaa koko asian käsittelyyn, jotta se muokattaisiin sellaiseksi, että vuokralaisten näkökulmat näkyisivät esityksessä vielä paremmin. Kumpikaan esitys ei mennyt läpi; meidän vastaehdotus kaatui niukalla vähemmistöllä.
Kokouksessa oli myös käsiteltävänä kasa kiinnostavia valtuutettujen aloitteita. Miten asiakkaat voisivat saada paremmin tietoa kaupungin toiminnasta? Syksyllä 2013 avataan kaupungin hel.fi-verkkosivuille uusi yleinen palautesivu, jonka kautta asukas voi antaa palautetta ilman että hänen tarvitse tietää, mille virastolle tai liikelaitokselle hänen asiansa kuuluu. Palmia selvittää myös parhaillaan, miten kaupungin neuvontapuhelimien kirjoa selkeytetään ja yksinkertaistetaan nykyistä asiakasystävällisemmäksi palveluksi esim. palvelunumeroiden määrää vähentämällä.
Avoin tieto, ydinvoima, HSL:n työolot, pyöräily, vanhojen talojen energiatehokkuus, vuosittaiset päästökiintiöt… Osasta aloitteista pääsimme äänestämäänkin. Entä perussuomalaisten ehdotus selvittää mahdollisuuden kerjäläisten asiattoman oleskelun kieltämiseksi? Tämä kuumensi salia. Esiteyssä pohjassa luki ”Kerjääminen ei ole laitonta eikä siihen voi puuttua, ellei se ole järjestyslaissa tarkoitetulla tavalla häiritsevää”. Kokoomus kannatti perussuomalaisten aloitteen palauttamista käsittelyyn! Onneksi 52 ääntä (vs. 28) äänesti tämän ehdotuksen kumoon. Läpi meni Thomas Wahlgrenin ponsi siitä, että kaupunginvaltuustolle tuodaan vaihtoehtoisia esityksiä siitä, miten ulkomailta tuleville kerjäämällä Helsingissä toimeentulonsa hankkiville ihmisille voidaan tarjota pientä maksua vastaan paikkaa tai paikkoja, jossa he voivat yöpyä turvallisesti, huolehtia hygieniastaan ja päästä myönteiseen vuorovaikutukseen viranomaisten sekä muiden kaupunkilaisten kanssa. Hienoa!
Voisiko pienituloisilla olla oikeus maksuttomaan joukkoliikennekorttiin? Tällä hetkellä alennuksia saavat Kelan eläkettä saavat, 7-16 -vuotiaat, päätoimiset opiskelijat sekä invalidit ja vaikeasti vammaiset. Sosiaalivirastolla on pienituloisten asiakkaiden käytössä laaja valikoima tukia ja alennuksia. Toimeentulotuen saajille matkakortin hankkiminen voidaan järjestää täydentävällä toimeentulotuella. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä valmistelee parhaillaan tariffipoliittisia linjauksia, jolloin tämä kannattaa ottaa vielä esille.
Puheenvuoroni pidin joukkoliikenteen maksuttomuudesta kantoliinassa tai kantorepussa lastaan kuljettaville:
”Kannatan valtuutettu Straniuksen tekemää palautusehdotusta. On tärkeää, että nykyisellään lapsiperheillä on mahdollisuus matkustaa ilmaiseksi lastenvaunujen kanssa. Mutta vauva tai lapsi matkustaa mukavasti ja helposti myös kantoliinassa tai kantorepussa, joten miksi maksuttomuus ei koskisi näin kaikkia lapsiperheitä? Tämä edistäisi yhdenvertaisuutta ja olisi kädenojennus pienituloisille lapsiperheille. Kuten aloitteessa todetaan, on tärkeää, että joukkoliikenteessä liikkuminen opitaan jo pienenä. Maksuttomuuden laajentaminen aloitteen mukaisesti edistäisi tätä.
Oman kokemukseni ja saamani palautteen perusteella vaunujen kanssa ei usein mahdu bussiin. Tästä tulee kipakkaa palautetta mm. bussilinjalla, joka vie Oulunkylän terveysasemalle ja neuvolaan. Olisi siis tilan säästämisenkin kannalta kaikkien etu, että kannustettaisiin myös muihin liikkumismuotoihin lasten kanssa. Aloitteessa esitetty maksuttomuus olisi tähän ratkaisu.”
Aloite ikävä kyllä kaatui äänin 46-35.
Kokouksessa keskusteltiin myös aloitteesta käyttämättömien tilojen asukkaiden väliaikaiskäytöstä. Tämä olisi todella järkevää: miksi seisottaa tyhjiä tiloja, jotka voisivat toimia kaupunkilaisten kokoontumispaikkoina tai vaikka pienyritysten tiloina? Onneksi Sumuvuoren Johannan aloite väliaikaiskäytön mahdollistamisesta palautettiin valmisteluun. Tästä on hyvä jatkaa, hyvää yötä!
Comments