Vanhusten palvelut Lauttasaaressa ja psykiatrian siirrot HUSiin

Tiistain sotelautakunnan lista on tällä kertaa melko lyhyt. Pöydällä on mm. jälleen opiopdiriippuvaisten korvaushoidon hankinta, kotisiivouspalvelujen hankinta, pakolaisten vastaanottamiseen tarkoitetut Metsälän motellin aiheuttaman lisäkulut ja Teinilän lastenkodin peruskorjaus. Nämä menevät luultavasti suurin piirtein esitysten mukaisesti.

Kiinnostavimpana asiana listalla on lausunto toivomusponnesta koskien Koivusaaren osayleiskaavan hyväksymistä. Ponnessa esitetään Lauttasaaren tai Koivusaareen vanhusten palveluja monipuolisen palvelukeskuksen muodossa.

Vastausluonnoksessa todetaan: ”Suunnitelman mukaan eteläiseen Helsinkiin tulee uusi monipuolinen palvelukeskus, joka sijoittuu Marian sairaalan alueelle. Alue on helposti saavutettavissa Lauttasaaresta ja palvelee hyvin myös Lauttasaaren asukkaita. Marian alueen monipuolisen palvelukeskuksen palvelut voivat myös jalkautua Lauttasaaren ja Koivusaaren alueille. Viraston tilankäyttöohjelmassa on lisäksi uusia tai peruskorjattavia monipuolisia palvelukeskuksia Myllypurossa, Kannelmäessä, Koskelassa ja Vuosaaressa. Lauttasaareen tai Koivusaareen ei ole tilankäyttösuunnitelmissa uutta monipuolista palvelukeskusta.”

Tähän varmasti palataan kokouksessa, sillä jos terveyskeskus siirtyy pois Lauttasaaresta, niin vaikeasti liikkuvien palvelujen täytyy mennä koteihin tai jalkautua alueelle. Päätöksiä ei voida tehdä ennen kuin tämän toteutuminen on selvää. Nähdäkseni nykyinen ponsivastaus ei aivan riitä, vaan siinä tulee todeta selvemmin, että vanhusten palveluiden saatavuus varmistetaan tavalla tai toisella Lauttasaaressa.

Toinen asialistan isompi asia on vanhuspsykiatrian konsultaatiopoliklinikan ja neuropsykiatrian konsultaatiotyöryhmän siirto Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle. Lähtökohtaisesti tämä voi kuulostaa palveluiden siirtymiseltä kauemmaksi, mutta molemmat asiaa valmistelleet työryhmät korostetavat, että ”Helsingin ao. työryhmien toimintojen integroimisella HUS:iin saavutettaisiin merkittäviä synergiaetuja: osaamisen ja resurssien keskittäminen isompaan yksikköön parantaa potilaan saaman tutkimuksen ja hoidon laatua, nopeuttaa niihin pääsyä, sujuvoittaa potilaan hoito- ja palveluketjua sekä tehostaa henkilöstön osaamisen kehittämistä ja todennäköisesti vähentää toiminnasta aiheutuvia välillisiä kustannuksia pidemmällä aikavälillä.”

Kuulostaa siis ihan järkevältä päätökseltä, mutta haluan vielä kuulla tarkemmin, miten palveluun ohjautuminen muuttuu? Jos teillä näkemyksiä yllä olevasta asiasta, otan mielelläni vastaan.

Aiemmat kirjoitukseni sosiaali- ja terveyslautakunnasta.


Posted

in

,

by

Comments